Vorbe si fapte
iulie 23, 2013 10:55 amSi la inceput era cuvantul… Noua tehnologie si media sociala poate sa ne paralizeze insa cu prea multe cuvinte. Totul pleaca de la vorbe. Marile branduri stiu sa spuna in mod memorabil povesti. Raman insa in arena cele care sunt in stare isi si traiasca povestile. Mai ales atunci cand social media deschide usa, ireversibil in egala masura, atat evanghelistilor cat si protestatarilor.
Psihologii vin cu dovezi ca social media vine la pachet nu doar cu avantaje ci si cu o multime de facturi perturbatori care ne afecteaza capacitatea si viteza de a lua decizii. Francesca Gino explica in cartea Sidetracked cum prea multe alternative ne pot paraliza alegerile.
„‘Good companies are storytellers. Great companies are story-doers! „‘ – spune in ultima sa carte Ty Montague, oarescum iritat de discutiile la moda despre storytelling. Companiile care stiu sa isi puna in aplicare povestea si obtin, statistic, rezultate mai bune: crestere, venituri mai mari, sentiment de brand pozitiv, eficienta mai mare a investitiilor in media. Cateva nume descoperite cu ocazia studiului sunt Target, Walt Disney, Starbucks, American Express, Apple, Jet Blue si IBM.
Cum recunosti companiile de acest tip? Ty Montague ne da sase indicii:
- Au o poveste.
- Povestea este despre o ambitie mai mare de a face lumea sau viata oamenilor mai buna.
- Povestea este inteleasa si sustinuta de conducere, nu doar de echipa de marketing.
- Povestea este folosita pentru a genera rezultate cuantificabile in intreaga companie: produse noi, politici de HR, scheme de beneficii si recompense.
- Aceste actiuni sustin un intreg coerent.
- Clientii si partenerii sunt motivati sa se implice in poveste si o folosesc activ pentru a-si face cunoscute povestile lor.
Categorisit în: Marketing in lumea noua, Marketing pentru toti, Marketing si HR
Acest articol a fost scris de oana