Marketing in 2013
ianuarie 11, 2013 10:14 pmCum vom face marketing in 2013? Care sunt provocarile si tendintele? Incercam o revista a presei trendurilor si predictiilor pentru clientii si fanii nostri.
Marketing Week vede 2013 ca un an provocator, dominat de marile schimbarile tehnologice si explozia datelor, in care marketerii vor fi si mai presati sa dovedeasca valoarea muncii lor. Ca prima cerinta, oamenii de marketing ar trebui sa acopere toate canalele disponibile, sa inoveze continuu, sa forteze granitele, sa integreze campaniile si sa acorde posibilitatea clientilor sa aleaga orice forma de shopping doresc. Ebay estimase ca o treime din cumparaturile de Craciun se vor face de pe tablete si ca trendul va continua. Ca raspuns la explozia canalelor digitale, multi retaileri au adus digitalul in magazine prin ecrane interactive pentru a se asigura ca valorile lor sunt comunicate coerent, prin toate mijloacele ( Jown Lewis, Marks&Spencer). Un al doilea imperativ este personalizarea, atat prin intermediul website-urilor dar si folosind tehnologie near field. Se impune bineinteles implicarea consumatorilor si co-crearea de valoare, gasirea de noi solutii de a coopera cu fenomenul big data si focusul pe rezultate masurabile, in orice demers.
Branding Magazine eticheteaza 2013 drept anul intersectiei intre branding si continut, an in care clientii si agentiile ar face bine sa alature eforturilor de branding sarmul si avantajele incontestabile ale marketingului de continut informational, educational sau de divertisment, atat online cat si online. Logica este simpla: cresterea controlului consumatorilor, in special in social media, neincrederea sau scepticismul in legatura cu reclama platita , nevoia de a trece de la un marketing fortat de tip „push” la un model mai natural de tip „pull”, cresterea importantei cautarii organice si optimizarii pe motoarele de cautare care favorizeaza continutul de calitate.
CMO distinge 13 trenduri pentru anul in curs. Intre ele : ponderii „portmoneului digital „, a cumparaturilor online , realitatea „big data”, imensa cantitate de informatii disponibila pe care marketerii trebuie sa o trieze , sa o analizeze si sa o foloseasca , cresterea social media, raspandirea utilizarii codurilor QR si cresterea ponderii marketingului de continut. 2013 este si anul maturizarii marketingului mobil – marketerii trebuie sa faca mai multe eforturi de a optimiza site-urile si a dezvolta aplicatii care sa aduca impreuna date cheie despre utilizatori , media sociala.
2013 ramane anul „continutului rege”, observatie care nu lipseste din nici o analiza. Marketingul de continut sau noul jurnalism de brand, cum il numeste Nicolas Bordas si pe care o ilustreaza admirativ cu un clip AirFrance castiga teren si poate sa diferentieze si castiga influenta strategica. Toate actiunile de marketing ar trebui aliniate cu continutul pentru crearea sau sustinerea avantajului competitiv.
- Interactivitate crescuta la locul vanzarii: ex. vitrina interactiva New lansata de Adidas,
- Impact crescut al continutului si aplicatiilor ludice ( gamification trend); ex. : parteneriatul Angry Birds cu Mc Donald’s in China;
- Granite tot mai fluide intre virtual si real, cu inovatii ca Google Glass si I Watch;
In concluzie, marketerii pot sa faca din 2013 un an norocos, integrand avantajele canalelor de comunicare multiple, social media, al tabletelor si telefoane inteligente cu branding si continut de calitate, oferte de servicii si produse personalizate. Totusi, impactul tehnologiilor avansate ( near field, smart phones) este inca limitat si parte a unui comportament de consum media mai complex. Marketerii „norocosi” si castigatori pe termen lung vor fi cei care vor subordona atent tactici inovatoare si spectaculoase strategiei pe termen lung, cei care vor pune accent pe calitate, in detrimentul cantitatii in era exploziei informationale . Pentru castigatori, 2013 va fi un an al discernamantului si al selectivitatii intr-un ocean de posibilitati.
Categorisit în: Marketing digest, Marketing in lumea noua, Marketing news, Marketing pentru toti, Publicitate pentru marketing
Acest articol a fost scris de oana