Branduri vechi in haine noi sau Arta de a dezvolta un brand
iunie 1, 2014 9:37 amCum profita companiile de social media se tot intreaba cei care tot amana revolutia digitala? In moduri cat mai diverse si pe cele mai neasteptate canale. Si cu cat experimenteaza mai devreme, cu atat se descurca mai bine. Iar cand initiativele digitale sunt pe deplin integrate strategic, pot sa creasca si sa dezvolte un brand la alta scara si cu alta viteza.
Ce-ar cauta o firma de confectii care vinde tricouri si lenjerie pe LinkedIn? Ei bine, Fruit of the Loom si-a atras si fidelizat un segment de cumparatori cu potential printr-un parteneriat cu o retea sociala consacrata pentru potentialul sau in zona B2B. Primele 25 000 de persoane care si-au schimbat job-ul in perioada si in aria de derulare a campaniei, au primit un cadou la alegere cu aceasta ocazie. O legatura emotionala puternica, implicare, word of mouth la nivelul consumatorilor, acoperire mediatica si presa pozitiva. Parteneriatul cu LinkedIn este doar una dintre initiativele de marketing memorabile cu componenta digitala capabile sa creeze legaturile emotionale si mult ravnitul engagement care pot transforma un banal produs de larg consum intr-un obiect de cult sau chiar declansator de manifestari artistice.
Fruit of the Loom este doar un exemplu de companie care a integrat strategic si cu rezultate digitalul in strategia de business si de marketing. Compania profita de digital si social media pentru a-si comunica cu impact promotiile, sprijina cu costuri mai scazute serviciul clienti, atrage si mentine fani.
Pasii mici dar siguri
Schimbarile nu s-ar facut peste noapte ci treptat pentru ca brandul sa-si pastreze esenta si sa profite de traditia care incepe de la 1851 fara sa arate invechit. Adaptarea s-a facut si la nivel de materiale, culori si produse si bineinteles ca brandul s-a conectat rapid si la tehnologia vremii.
De la ecommerce la surse de venituri noi
In 2012 compania a lansat o strategie complexa de comert electronic incluzand marketing afiliat si comparatoare de preturi care i-a permis sa ajunga la cat mai multi clienti finali direct. In mai putin de un an de zile, a trecut la solutii avansate de analiza a datelor pentru toate brandurile sale, cu convingerea ca va reduce astfel costurile operationale si-si va servi mai bine clientii. Asta dupa ce compania se confruntase cu probleme financiare serioase intre 1995 si 1998.
In aprilie, decide sa exploateze si mai mult brandul si nostalgiile lansand gama premim Seek No Further. Proiectul a debutat cu deschiderea a doua magazine in cele mai cosmopolite capitale ale Europei.
Arta vestimentiatiei si tricoul ca obiect de cult
Lansarea Seek No Further nu este un simplu un brand stretch. A aparut ca un experiment sezonier, asemenea unui fruct exotic insa a folosit istoria pentru a face din nou istorie. Fruit of the Loom nu s-a dus doar intr-o zona exclusivista care sa-i permita sa incaseze 130$ pentru o rochie tricou. Schimbarea marcheaza trecerea de la imbracamite la arta, de la vestimentatia ca necesitate la o alegere motivata estetic , de la bunuri de larg consum la obiecte artisitice, reincarcate de semnificatii.
„‘Fructele ” au devenit agregator si catalizator de energii creative de pretutindeni iar canalul social media adecvat Instagram a devenit galerie de arta a brandului. Fruit of the Loom s-a asociat nu doar cu designeri consacrati ci si cu manifestarile reper ale artei contemporane europene cum ar fi bienala de la Berlin.
Autor: Dan Cretu
Social media conventionala si nu prea
In alegerea canalelelor social media compania s-a concentrat pe Facebook pentru acoperire cat mai mare, Pinterest, suport cat se poate de vizual si ideal pentru retaileri, blog si Youtube dar a stiut sa se promoveze si pe canale social media total neconventionale, precum campania sus pomenita, Fresh Gigs. Nu in ultimul rand, stie sa profite de Twitter si utilizeaza cu maxima abilitate hashtag-urile pentru a-si sustine fiecare dintre campaniile memorabile: #start happy, „#lucky looms sau #dadisms.
Demersurile din social media sunt motorizate de platforma de continut Start Happy, un agregator al tututor initiativelor promotionale dar conectata evident la magazinul online.
Media sociala serveste nu doar pentru comunicare, multiplicare si implicare. Fruit of the Loom isi reduce costurile cu comunicarea tiparita conventionala, face customer care pe Facebook, isi sustine PR-ul prin Twitter si blog.
Fruit of the Loom mai are numeroase optiuni de a se dezvoltata crescand si mai mult calitatea relatiei cu clientii. E interesant de urmarit pe care va alege sa le adopte si cum.
Categorisit în: Marketing digital, Studii de caz. Exemple
Acest articol a fost scris de oana